Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Jó varázslók :)

 Varázslók

Harry Potter:

Félvér varázsló, mert bár apja, James ősi varázslócsalád sarja, anyja, Lilymuglicsaládból született. Egyéves korában elveszti szüleit, ettől kezdve anyai nagynénje és szélsőségesen mágiaellenes családja neveli. Tizenegy éves korában megtudja, hogy varázsló. A Roxfortba kerül, azon belül pedig a Griffendélházba ahová általában a bátor szívűek. Fokozatosan ismerkedik meg a varázsvilággal, újra meg újra szembekerül szülei gyilkosával, Voldemorttal, aki csecsemőkorában őt is meg akarta ölni. Végig tehertétel számára közismertsége: sokáig a kis túlélő-nek nevezik, idővel pedig mint a Kiválasztott-at emlegetik, mert tőle várják, hogy a varázsvilágot egyszer s mindenkorra megszabadítsa Voldemort rémuralmától. Pedig voltaképpen meglehetősen átlagos fiú: sovány, szemüveges, a tanulással hadilábon áll. Azonban vitathatatlanul hű barát, képes különbséget tenni jó és rossz között és minden szenvedése dacára tud szeretni. Ez utóbbi tulajdonsága a legerősebb fegyvere a Voldemort elleni küzdelemben.

Ron Weasley:

Harry legjobb barátja, az aranyvérű, ámde szegény Weasley család hatodik gyermeke. Apja minisztériumi hivatalnok, anyja háztartásbeli. Vörös hajú (mint családjában mindenki), langaléta, szeplős fiú. Nem túl jó tanuló. Egész élete bátyjai árnyékában telik, akik között akad iskolaelső, legendás hírű kviddicsjátékos, diákprefektus és nem mellesleg Fred és George, a hóhányó (ám osztatlan népszerűségnek örvendő) ikerpár. Ron elsődleges életcélja, hogy kitörjön a középszerűségből, és végre önmagáért ismerjék és szeressék. E célját nem könnyíti meg, hogy állandóan a híres Harry Potter társaságában mutatkozik, s a rivalizálás időnként beárnyékolja barátságukat.

Hermione Granger:

Harry másik legjobb barátja. Mugli származású: mindkét szülője fogorvos. Hosszú, göndör haja van, és kicsit görnyedt vállal leginkább a könyvekkel állandóan kitömött táskája miatt. Hermione ugyanis minden könyvet elolvas, ami a keze ügyébe kerül. Kitűnő tanuló, a vizsgáin többnyire százhúsz százalékos eredményt produkál. Okoskodása, tudálékossága és kényszeres szabálykövetése miatt sokan nem kedvelik kezdetben Harry és Ron is viszolyognak tőle. Azonban hármuk barátsága jó hatással van rá, s bár a törvényt továbbra is tiszteli, rigorozitása lényegesen alábbhagy. Okossága, szorgalmas könyvtárbújása sokszor kisegíti hármójukat a bajból.

Luna Lovegood:

Luna Harryékkel tart a mágiaügyi minisztériumba, hogy megmentse Sirius Black-et. Kissé hibbant lány, olyan dolgokban hisz, amelyekben senki más, aki épeszűnek vallja magát(ez okból csúfolni szokták Lüke Lovegood-ként és Lüke Luna -ként). Még a ruhái, ékszerei is meglehetősen szokatlanok. Külsőre hosszú, szőke hajú, kissé dülledt, kék szemű. Egy évvel fiatalabb, mint Harry Potter, a háza pedig a Hollóhát. Anyja felrobbantotta magát egy üst hajkékítő főzettel. Luna apjával, Xenophilius Lovegooddal él, aki a Hírverő szerkesztője.

Cho Chang:

Cho - sokakkal ellentétben - nem visel "Szurkolj Cedric Diggorynak" jelvényt, és mindkét fiúnak drukkol a próbákon. Mélységesen lesújtja Cedric halála, és egyike azoknak, akik hisznek Harrynek és Dumbledore-nak Voldemort visszatérését illetően. Később csatlakozik Dumbledore Seregéhez, annak ellenére, hogy szülei megtiltották, hogy részt vegyen bármilyen minisztériumellenes dologban. Ő azonban mégis jelentkezik, mert bosszút akar állni Voldemorton Cedric haláláért. Cho és Harry az edzések alatt egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és a karácsonyi szünet előtti utolsó találkozó után a Szükség Szobájában megcsókolják egymást a fagyöngy alatt. Valentin napon randevúznak először egymással, ám nem alakul ki közöttük szorosabb kapcsolat, ugyanis a lány féltékeny Harry és Hermione barátságára, és ezért csak Cedricről hajlandó beszélni, ami igencsak rosszul esik a fiúnak. Miután Marietta a Veritaserum hatása alatt elárulja a szakkört.

Neville Longbottom:

Neville mikor bekerül a Roxfortba elég magábahúzódó, elzárt gyerek volt. Ám azonban a késöbbiekben évről évre egyre bátrabbá válik. A negyedik évben segít Harrynek egy próbában. Ő készíti el neki a varangydudvát. Az ötödik évben belép Dumbledore seregébe, és részt vesz a Mágiaügyi Minisztériumban vívott harcban. A hetedik évben társaival együtt szembe néz Voldemortal és a halálfalókkal. 

Fred és George Weasley:

George Weasley és Fred Weasley  Molly és Arthur Weasley 4. és 5. fia (a pontos születési sorrend ismeretlen). 2 évvel fiatalabbak, mint Percy, és két évvel idősebbek, mint Ron. Az ikrek az utolsó szeplőig egyformák és külső tulajdonságaik sem igazán térnek el egymástól. A párost szinte mindenki ismeri a Roxfortban, különösen onnan, hogy mindig valami csínyen törik a fejüket. Késöbb megalapítják Weasley varázsboltot. Leginkább Percyt szeretik idegesíteni, de Fred szintén élvezetét leli a kis "Roncimonci" piszkálásában.

Ginny Weasley:

Ginny a népes Weasley család legkisebb, hetedik gyermeke és szüleinek egy szem lánya. A Roxfortban egy évfolyammal Harry Potter alatt tanul, akihez gyengéd érzelmi szálak fűzik már a történet elejétől kezdve. Ő is, mint minden Weasley, aGriffendél ház tanulója, haja vörös színű. Szeplős, fehér bőre van, és vékony, csinos alkata. Bátor, őszinte, kicsit vadóc, de érzékeny is egyben.

Molly Weasley:

Molly Weasley, lánykori nevén Molly Prewett, Arthur felesége. Mollynak,családtagjaival ellentétben barna haja van. Harryre úgy tekint akár a saját fiára. Egy gondos és rendes háziasszony. A Voldemort elleni harcban megöli Bellatrixot és ezzel megvédi Ginny és Hermione életét.

Arthur Weasley:

A Weasley család feje, s Molly a kedvese, akitől hét gyermeke született: Bill, Charlie, Percy, Fred, George, Ron és Ginny. Arthur magas, vékony és szemüveges. Rendkívül barátságos és melegszívű ember, aki nagyon ritkán gurul be. Utoljára ez akkor történt, mikor Fred és George rá akarta venni Ront, hogy tegye le a megszeghetetlen esküt, de szerencsére ezt sikerült megakadályozni. Ron legjobb barátai, Harry és Hermione már-már nem hivatalos Weasley-családtagokká váltak. Arthur a Mágiaügyi Minisztériumban dolgozik. Imádja a mugli tárgyakat és szokásokat tanulmányozni, ám egyelőre kisebb sikerrel járt. Már számos dugót, szerszámot, elemet gyűjtött össze. Egyik életcélja, hogy felfedezi, mitől működik a repülőgép. Számos varázsló és boszorkány kigúnyolja főként anyagi helyzete miatt, hiszen fizetése alig elég ahhoz, hogy egy kilenctagú családot fenntartson.

Albus Dumbledore:

A történet nagy részében a Roxfort igazgatója. Megjelenését tekintve olyan, mint a varázsló: több mint százéves, hosszú, ősz haja és szakálla van, és csillagokkal díszített talárt és varázslósüveget hord. Kivételesen nagy tudású, emellett nagy bölcsességű, derűs ember. Többször kérték, hogy vállalja el a mágiaügyi miniszterséget, de ő egyrészt elkötelezte magát a tanítás mellett, másrészt félt a hatalomtól. Harry legfőbb segítője, pártfogója voltaképpen apja helyett is apja. A történet első felében az olvasó megszokja, hogy az egyes kötetek végén minden rendbe jön, mert Dumbledore mint afféle deus ex machina mindent helyre tesz. Annál döbbenetesebb azzal szembesülni, hogy bizonyos helyzetek megoldásához Dumbledore varázstudománya is kevésnek bizonyul, hogy ő is hoz hibás döntéseket és hogy ez a szinte emberfeletti lény valójában nagyon is emberi tulajdonságokkal rendelkezik. Voltaképpen Dumbledore az egyetlen ember akitől Voldemort fél.

Minerva McGalagony:

Ő a Griffendél házvezetője. Az ő dolga az újdonsült roxfortos diákokat levélben értesíteni. Állandó tagja a Főnix Rendjének. Mikor Harry Potter szüleit Voldemort megölte, McGalagony segített Albus Dumbledore-nak eljuttatni a csecsemő Harryt a rokonaihoz. Animágus, egy szürke csíkos macska alakját képes magára ölteni. Minerva McGalagony háromszor is a Roxfort igazgatója lett: először, amikor a Titkok Kamrája feltárult, és Dumbledore-t elbocsátották igazgatói posztjáról, másodszor Dumbledore halála után, amikor a tanév hátralevő részében ideiglenesen; s Perselus Piton halála után végleg ő lett az igazgató. McGalagony professzor, miután látja, hogy Harry kiváló fogó lenne (elkapja Neville nefeleddgömbjét) első éves létére beveszi a Griffendél kviddics-csapatába. Elintézi, hogy Harry kapjon egy Nimbusz 2000-t. Patrónusa  csakúgy, mint ő maga animágusként egy macska.

Alastor Mordon:

Alastor Rémszem Mordon Eredeti nevén: Alastor Mordon. Egy ex-auror vagy sötétvarázsló-vadász. A rabok jelentős részét ő küldte az Azkabanba.Hosszú sötétvarázsló-vadász évei során számos sérülést szerzett, elveszítette többek között a jobb lábát és bal szemét is. Utóbbit egy igen éles látású varázsszemmel pótolta, innen a beceneve, a Rémszem Mordon. Muglik között kalapot visel, amivel takarja ezt a szemet. A varázsszemével átlát a falakon, sőt, a saját koponyáján is. Tagja a Főnix Rendjének.

http://users1.ml.mindenkilapja.hu/users/harryronhermione/uploads/8.bmp

Perselus Piton:

Zsíros, fekete hajú, fekete szemű, görbe orrú férfi: Roxfortban ő tanítja a bájitaltant, de mindenki tudja, hogy valójában a sötét varázslatok kivédése tantárgy oktatására fáj a foga. A Mardekár házvezető tanára, s ez részben talán magyarázza, hogy nem szíveli a griffendéleseket az az olthatatlan gyűlölet, amit Harry iránt táplál, tagadhatatlan. Ott alázza meg Harryt és barátait, ahol csak tudja. Ez azért van, mert még régebben, mikor Harry apja és barátai is a Roxfortba jártak durván megviccelték Pitont. A helyzet visszásságát az adja, hogy Harryék viszont nem utálhatják őt istenigazából, mert az első rész végén kiderül, hogy Piton valójában megmentette Harry életét. Piton valós hovatartozása ettől kezdve talányos, Dumbledore többször leszögezi, hogy feltétlenül megbízik benne, ugyanakkor újra meg újra fölmerül a gyanú, hogy valójában Voldemort híve, halálfaló. Ellene szól, hogy régebben valóban halálfaló volt, de még Voldemort bukása előtt átállt Dumbledore oldalára. Kérdéses azonban, hogy a második harcban melyik oldalt választja. A hatodik rész végén megöli pártfogóját, Dumbledoret, de az utolsó részben végre kiderül, hogy a jó oldalt szolgálja. Voldemort öli meg a Roxfort ostromában, ugyanis a Sötét Nagyúr azt hiszi, hogy így megszerezheti a Pálcák urát.

Nymphadora Tonks:

Tonks egy huszonéves nő, auror, és tagja a Főnix Rendjének. Mint kiderül, Sirius Black unokatestvére, de anyját, Andromedát a Black család kitagadta, mivel feleségül ment egy muglihoz, Ted Tonkshoz. Tonks egy metamorfmágus, vagyis képes a külsejét bizonyos mértékig változtatni. Azonban ezzel a képességével nem él vissza, csupán a hajszínét és -viseletét változtatja meg rendszeresen.


Lavender Brown:

Lavender Brown Harry egyik évfolyamtársa. Legjobb barátja Parvati Patil. Mindketten sokra tartják Trelawney professzort, és minden jóslatát elhiszik, illetve komolyan veszik. Hatodikos korában randevúzni kezd Ron Weasleyvel, habár a fiú egyáltalán nem szerelmes belé, és csak azért kezd el járni vele, hogy féltékennyé tegye Hermionét. Ron elmondása szerint, ő és Lavender sohasem beszélgetnek semmiről, mert a lányt csak a csókolózás érdekli. Lavender féltékeny lesz Hermionéra, majd később szakít a fiúval, ugyanis amikor Ron, Hermione és Harry (a Láthatatlanná tevő köpeny alá rejtőzve) lejönnek a fiúk szobájából, azt hiszi, hogy Ron és Hermione kettesben voltak fent. Ezek után szakít a fiúval.

Remus Lupin:

Kiskorában megharapta Fenrir Greyback vérfarkas. Saját bevallása szerint sokáig ezt nem tudta, és sajnálta támadóját, de mikor kiderült annak kiléte, rájött, hogy Greyback nem érdemli meg és hogy azért történt, mert apja korábban megsértette a lobbanékony, gyerekekre specializálódó vérfarkast. Ettől kezdve a fiú maga is minden teliholdkor farkassá változott. Betegsége miatt lehetetlennek látszott, hogyroxfortos diák lehessen. De Dumbledore megsajnálta a fiút, és felvette az iskolába, ahol a Griffendél házba került. Persze szükség volt óvintézkedésekre. Az iskola parkjába egy fúriafűzet ültettek, amely egy titkos alagutat védelmezett. Az alagút egy a Roxmorts falu szélén álló házba vezet. A védelemre azért volt szükség, mert Remust idehozták minden holdtöltekor. Mivel a rejtekhelyen a fiú közelében nem voltak emberek, akiket megharaphatott volna, önmagát marcangolta, ezért arcán és testén hegek húzódnak. Remus évfolyamtársa volt a Roxfortban James Potternek, Sirius Blacknek és Peter Pettigrewnak, akikkel elválaszthatatlan barátok lettek, önmagukat csak a Tekergőknek nevezték. Remus eltitkolta előlük szörnyű betegségét, attól félve, hogy barátai megundorodnak tőle, de mikor azok rájöttek Remus titkára, nem pártoltak el tőle, sőt a kedvéért animágusok lettek bár ez kemény, öt évig tartó munkába került. James szarvassá (Ágas), Sirius kutyává (Tapmancs), Peter patkánnyá (Féregfark) tudott változni. Remus a Holdsáp becenevet kapta.

Sirius Black:

Sirius a híres és nagy múltú Black család leszármazottja. Ez a család híres arról, hogy az aranyvérűeket felsőbbrendűnek tartja. Több családtag a Halálfalókhoz csatlakozott. Siriust, mivel ezt a nézetet nem osztotta, családja megvetette és árulónak tartotta. Egyedül Alphard bácsikája kedvelte, mert őt is kiutálták a Black családból. Diákkorában ő is a Roxfortba járt, ahol Harry apjának, James Potternek volt az egyik legjobb barátja. Szűkebb baráti társaságuk négytagú volt, magukat Tekergőknek nevezték (zárójelben beceneveik, melyek arra utalnak, hogy bejegyzetlen animágusként milyen állatokká tudtak átváltozni): James Potter (Ágas), Remus Lupin (Holdsáp), Sirius Black (Tapmancs), Peter Pettigrew (Féregfark).

 

Horatius Lumpsluck:

Tom Denem idejében volt tanár, de mivel Tomból Voldemort lett, nyugdíjba ment. Tizenhat év múlva Dumbledore felkeresi azzal a kéréssel, hogy jöjjön vissza a Roxfortba. Lumpsluck nagynehezen belemegy, és bájitaltant fog tanítani. Egyik legkedvencebb diákja Harry Potter lesz.

Sybill Trelawney:

Sybill a híres és világszerte tisztelt Cassandra Trelawney látnok ükunokája. Látnoki képességei azonban elődéhez képest igen korlátozottak, ezért gyakran hamis jóslatokat közöl. Ezen jövendöléseit nagy szenvedéllyel adja elő, és bennük rendszerint súlyos katasztrófát jövendöl alanyainak. Azonban mikor előtörnek látnoki képességei (ez mindössze kétszer történt meg életében), elveszti tudatát, így nem ismeri saját, valós próféciáit. Az első jóslata miatt (amit Perselus Piton Roxforti tanár kihallgatott) ölte meg Voldemort Harry szüleit és majdnem Harryt is.

Seamus Finnigan:

 Seamus Finnigan Harry egyik évfolyamtársa. Édesanyja boszorkány, amit mugli édesapja csak a házasságkötés után tudott meg. Legjobb barátja Dean Thomas. Mumusa egy sikítószellem. A negyedik évben Lavendert hívja el a karácsonyi bálra. Az ötödik évben nem hisz Harrynek és ellene van, ám azonban késöbb belátja, hogy Harrynek van igaza. A hetedik évben harcol a dementorok ellen.

Parvati Patil:

Parvati Patil Harry évfolyamtársa. Ikertestvére Padma Patil, akit azonban a Hollóhát házba osztottak be. Legjobb barátnője Lavender Brown. Mindketten sokra tartják Trelawney professzort, és minden jóslatát elhiszik, illetve komolyan veszik. A negyedik évben Harryvel megy el a karácsonyi bálra. Az ötödik évben belép Dumbledore seregébe.

Padma Patil:

Padma Patil Harry egyik évfolyamtársa. Ikertestvére Parvati Patil, akit azonban a Griffendél házba osztottak be. A negyedik évben Ronnal megy a karácsonyi bálra. Az ötödik évben kinevezik diákprefektusnak, és késöbb belép Dumbledore seregébe.

Dean Thomas:

Legjobb barátja Seamus Finnigan, valamint jó viszonyban van Fred és George Weasleyvel is. Édesanyja mugli származású, édesapja varázsló, aki azonban évekkel ezelőtt elhagyta a családot. Dean sokáig azt gondolta, hogy mugli, mivel édesapja mindvégig titokban tartotta varázsló származását. Akkor döbbentek rá az igazságra, amikor a fiú levelet kapott a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolából. Dean édesanyja később hozzáment egy Thomas vezetéknevű férfihoz, aki sajátjaként nevelte fel a fiút. Dean nagyon szereti a futballt, és hamar megszereti a kviddicset is.

Percy Weasley:

Percy Ignatius Weasley a Weasley család kakukktojása, humortalanságával és tekintélyimádatával kilóg a családból. Az ikrek állandóan ugratják is emiatt. Amikor kijárta a Roxfortot, akkor munkát kapott a Mágiaügyi Minisztériumban.

 

Cedric Diggory:

Cedric Diggory prefektus; a Hugrabug kviddicscsapatának csapatkapitánya és a fogója. Két évvel idősebb Harrynél. Aranyvérű származású. Édesapja, Amos Diggory a Mágiaügyi Minisztériumban dolgozik, és jóban van Arthur Weasleyvel. Roxfort bajnokaként Harry Potterrel együtt részt vett a Trimágus tusán. AmikorDraco Malfoy Harryt gúnyoló és Cedricet biztató kitűzőket készít, Cedric próbálja lebeszélni a hugrabugosokat a kitűzők viseléséről. Az első próba során egy kőből kutyát varázsol, hogy elterelje a sárkány figyelmét, de a sárkánytojás megszerzése közben égési sebeket szenved. Az iskolai bálba Cho Changot viszi magával, ami elkedvetleníti Harryt. Mivel az első próba előtt Harry segített neki, viszonzásképpen a második próbánál Cedric megmutatja Harrynek a prefektusok fürdőjét, ahol megfejtheti a második próba titkát. A második próbán második helyet ér el, de egy perccel túllépi az egy órás határidőt. A harmadik próbán Harry kétszer megmenti Cedricet. Elérve a Trimágus Kupát, Cedric nem akarja elvenni Harry nélkül, így egyszerre ragadják meg. A kupa zsupszkulcsnak bizonyul, ezért mindketten a Little Hangleton-i temetőbe kerülnek, ahol Voldemort és Peter Pettigrew már várnak rájuk. Peter Pettigrew (Féregfark) Voldemort utasítására megöli Cedricet. Harry és Voldemort párbaja közben a priori incantatem hatására Cedric szelleme megjelenik, és arra kéri Harryt, hogy vigye vissza holttestét a szüleinek.

Viktor Krum:

Viktor Krum egy fogó a bolgár kviddics válogatottban. Krum a világ egyik legjobb fogója. Tizennyolc évesen részt vesz az 1994-ben megrendezett Kviddics Világkupadöntőn, ahol a bolgár és az ír csapat játszik egymás ellen. A meccs végén Krum kapja el a cikeszt, amely 150 extra pontot hoz csapatának, de végül mégis Írország nyer 160:170-re. Minden olyan gyorsan zajlik, hogy a közönség egy pillanatig fel sem fogja mi történt. Azonban Krum nem tűnik el a Világkupadöntő után. Dumbledore később közli a diákjaival, hogy a Roxfortban rendezik meg a Trimágus tusát ezért még két másik iskola, a Durmstrang és a Beauxbatons, küldöttei érkeznek a Roxfortba, és köztudott, hogy Krum a Durmstrangba jár. Krum egyike lesz azoknak, akik részt vesznek a Tusán. Idővel Hermione nagyon megkedveli, és együtt megy vele a Karácsonyi Bálra. A Tusa akkora esemény, hogy a sajtó is nyomon követi. Rita Vitrol kapja azt a feladatot, hogy cikket írjon a Tusával kapcsolatos eseményekről és a résztvevőkről, így csakúgy, mint minden versenyzőt, Krumot is kifaggatja. A próbák kezdete előtt Mr. Ollivander ellenőrzi a résztvevők pálcáit.

Fleur Delacour:

Fleur a tekintélyes Beauxbatons Mágusakadémiára jár, ami Franciaországban található. Fleur tehetséges boszorkány. Először a megyedik évben jelenik meg, amikor őt választják ki bajnoknak a tekintélyes Trimágus Tusán. A lány visszatér a hatodiik évben, amikor kiderül, hogy Bill Weasley-vel össze fognak házasodni. A Weasley-ék eleinte ki nem állhatják a lányt, mivel fellengzős, nagyon tudatában van saját képességeinek és nem kifejezetten érdekli mások véleménye; így szert tesz a Francica gúnynévre. A történet végén, amikor Bill-t megmarja egy átalakulatlan vérfarkas, Fenrir Greyback, szétroncsolva Bill amúgy szép szabású arcát, Molly Weasley azt hiszi, Fleur-nek így nem kell a fia. Kiderül azonban, hogy Fleur valóban szereti Bill-t, így a családi ellenszenvnek is vége.